Rodný dom Pavla Dobšinského

Miesto: Slavošovce

Dielo slovenského spisovateľa Pavla Dobšinského hádam netreba nikomu predstavovať. Jeho Prostonárodné slovenské povesti, neskôr vydávané aj pod titulom Slovenské ľudové rozprávky, ovplyvnili celé generácie.

Reliéf s podobou Pavla DobšinskéhoAutor, ktorý čerpal z ľudovej slovesnosti a zanechal národu odkaz nevyčísliteľnej hodnoty, sa narodil v dedine Slavošovce na Gemeri. Jeho rodný dom sa zachoval a dnes sa v ňom nachádza expozícia, ktorá pripomína život a dielo tohto nestora slovenskej klasiky.

Rodný dom Pavla DobšinskéhoBudova stojí uprostred obce neďaleko kostola a trvalá výstava je rozdelená do niekoľkých častí. V prvej miestnosti na nachádzajú etnografické zbierky gemerského ľudu. Nájdete tu zachovalé krosná i rozličné iné náradie, ktoré sa denne používalo, avšak dnes sa radí medzi múzejné exponáty. Ďalšia časť je venovaná dielu spisovateľa. Môžete si pozrieť niektoré postavičky z jeho rozprávok, zatiaľ čo vás sprevádza zvukový záznam dramatického čítania jeho Troch zhavranelých bratov. Súčasťou expozície je i trinásta komnata, do ktorej si otvorí dvere návštevník sám.

Interiér domuPosledná z výstavných miestností je venovaná zbierke historických fotografií a dobových dokumentov ako aj osobných predmetov Pavla Dobšinského, medzi ktorými dominuje jeho fajka zo slonoviny. Možno práve z nej si vychutnával tabakový dym, keď spisoval fantazijné príbehy o drakoch, bosorkách, kráľoch i zbojníkoch. Zbierku týchto exponátov obci Slavošovce daroval spisovateľ Ján Čajak ml., ktorý bol vnukom Pavla Dobšinského.

Fajka Pavla DobšinskéhoVstup do expozícií je možný na požiadanie, je však vhodné ohlásiť sa vopred.

Rodinný dom prevádzkuje obec Slavošovce.

Interiér domuKontakt:
Obecný úrad Slavošovce
tel: 058 7882600-2
e-mail: ou(at)slavosovce.sk

Sprievodca expozíciou: Paedr. Mgr. Milan Sajenko, tel: 0907 367 938, 0907 159 163

Autor/zdroj: text a foto Slavomír Szabó
Zverejnil: Ing. Peter Kupčík
Vytvorené: 18.09.2013 06:00
Upravené: 27.10.2013 13:06