[Zobrazuje sa optimalizovaná verzia stránky pre slabo vidiacich alebo špecializované či staršie prehliadače.] Prejsť na pôvodnú verziu...
Pokračuj v čítaní alebo preskoč na menu. Ďalšie možnosti: Začiatok stránky; Zoznam sekcií; Vyhľadávanie; Pätičkové informácie.
Miesto: StratenáPodľa slov ich majiteľky, ktorá v danom čase pracovala v jednej z tamojších reštaurácií, boli päťdesiate až sedemdesiate roky zlatým časom prekvitajúceho turizmu. Turistická ubytovňa, v ktorej sa reštaurácia nachádzala, poskytovala dobový návštevnícky štandard. Bývalo bežné, že v jednej izbe spalo naraz až dvadsať ľudí.
Výber varených jedál bol výrazne vzdialený od súčasnej bežnej ponuky. K dispozícii boli dva druhy guľášu – bravčový a hovädzí – a bravčové rezne so zemiakmi. Nikdy sa však nevarilo z polotovarov alebo mrazených výrobkov, všetky suroviny sa dodávali čerstvé. Zimná ponuka sa od letnej sezónnej líšila tým, že sa podávalo okrem guľášu ešte pečené bravčové s kyslou kapustou a knedľou. Na nízky výber si údajne nikto nikdy nesťažoval. Reštaurácia okrem turistov dokázala privábiť aj miestnych obyvateľov, pretože v Stratenej sa ešte v päťdesiatych rokoch jedli veľmi často len kapustové halušky alebo halušky v teplom kyslom mlieku.
Keďže majiteľka fotografií nejaký čas pracovala aj v pokladni ľadovej jaskyne, pamätá si tiež návštevnosť a výšku tržieb. V jeden víkend počas piatku, soboty a nedele to bolo 34 000 Kčs, pričom lístok pre dospelého stál 8 Kčs a pre dieťa 4 Kčs. Ak by aj všetci návštevníci pamätného víkendu kupovali lístky pre dospelých, počas troch dní jaskyňu navštívilo minimálne 4 250 platiacich turistov. Okrem Slovákov a Čechov to boli najmä Nemci z DDR, Maďari a Poliaci.
Koniec obsahu.
Pokračuj v menu alebo choď do inej sekcie.
Pokračovanie menu:
Copyright © 2024
Správa majetku KSK. Všetky práva vyhradené.
.
Koniec stránky.